Skip to content
Photo - Spring - Botev 2024 -1

Пролетна ваканция 2024 с “Веди Макрина” Ботев

ул. "Софроний Врачански" 37

 

Приятели, както всяка година, и тази пролет “Веди Макрина” Ботев е подготвил интересни и забавни преживявания за децата по време на пролетната ваканция!
Зимата отстъпва леко и на пръсти, за да предаде следващата работна смяна на своята цветна, изпълнена с аромати сестричка – пролетта. А ние бавно се събуждаме от зимен сън, за да вдъхнем живот и слънце. 🌞🐝🌷🪻
 
01.04.2024 г. – СКЪПОЦЕННОСТИТЕ НА БЪЛГАРИЯ
Ще се потопим в света на кристалите и благородните камъни и ще разберем как се образуват тези природни чудеса и къде можем да ги открием.
 
Програма за деня:
Чрез безопасни химични опити ще създадем свой късметлийски кристал и ще му дадем име.
Това ще се случи с любезното съдействие на Музей по минералогия, петрология и полезни изкопаеми към ГГФ, при СУ „Св. Климент Охридски“, който ще гостува на образователен център „Веди Макрина“.
По време на заниманието всички любители на природата ще имат възможност да се докоснат до красотата на минералите, до прозрачните и оцветени, майсторски обработени ювелирни камъни. Всички деца ще научат малко повече за света на минералите и природните образувания от органичен произход през призмата на легендите, преданията, с полезното въздействие върху човешкото здраве и не на последно място науката. Работилницата ще завърши със синтезиране на изкуствени кристали от син камък и бижута.
 
02.04.2024 – В СВЕТА НА ОГНЕНИТЕ АРОМАТИ
Програма за деня:
Ще имаме гост естет-художник, който ще ни потопи в ароматната изработка на свещи.
Всяко дете само ще приготви своя ароматна свещ – подарък за мама и тате – която ще придаде уют в семейния дом.
Ароматните свещи са свещи, които съдържат етерични масла или други ароматни съставки, които при горенето им отделят приятен аромат. Те са популярен продукт в областта на ароматерапията и създават уютна и релаксираща атмосфера в дома или в други пространства. Свещите се произвеждат чрез добавяне на етерични масла или ароматни съставки във восъка. При горенето на свещта, топлината от пламъка разтваря восъка и освобождава ароматните молекули във въздуха. Така се създава приятен аромат, който може да се усеща в стаята или околния въздух.
 
03.04.2024 – МАГИЯТА НА ШОКОЛАДА / НАСЕДНИЦИТЕ НА ПТЕРОДАКТИЛИТЕ
Програма до обяд:
Ще посетим шоколадова фабрика “Милмекс” в Божурище, за да разберем къде се раждат шоколадите и сладките изкушения. “Работливите джуджета” ще ни покажат целия производствен процес, през който преминават суровините, за да се превърнат в сладки вълшебства.
Процесът за създаването на един шоколад започва със събирането на узрелите шушулки от какаовото дърво. От тях се изстъргват какаовите зърна, които се оставят на купове за няколко дни да ферментират, а след това се разстилат, за да изсъхнат. Изсушените какаови зърна се почистват и изпичат и след това се „издухват“ от тях. После ядките на зърното се смилат в каменна мелница, маслото от тях се отделя и масата се превръща в „шоколадов ликьор“, който в твърдо състояние се превръща в горчив натурален шоколад, който се използва за готвене. Това е суровината, която се ползва в шоколадовите фабрики.
Следобедна програма:
Ще посетим Щраусовата ферма в Божурище и ще се запознаем с най-големите пернати създания в света. Ще имаме възможността да пипнем щраусово яйце и да си вземем интересни сувенири.
Щраусите са най-едрите съществуващи птици и преки потомци на летящия динозавър птеродактил. Те са единствените птици, които имат два пръста на стъпалата, а това им помага да развиват висока скорост (70-80 км/ч) – тяхното главно оръжие за самозащита. Щраусите винаги ритат напред и надолу, вдигайки крака си до нивото на лицето на човека. Силата на удара се равнява на един тон. Така че, бъдете внимателни 🙂
 
04.04.2024 – КОСМИЧЕСКИ ВДЪХНОВЕНИЯ ОТ НЕОБЯТНАТА ВСЕЛЕНА
Програма за деня:
Ще посетим Софийски планетариум “Андромеда”.
Ще имаме възможност да гледаме филми от различни области на човешкото знание – Космос, физика, биология.
Много е казано и много се знае за планетите, но всъщност всичко което знаем, е само малка част от това, което все още е мистерия… Някои интересни и изненадващи факти за Слънчевата система, за успокоение 🙂 :
1. Меркурий се смалява – Това се дължи на изстиващото й ядро, като за последните 4 милиарда години диаметърът на планетата се е смалил с 14.48 километра.
2. Един ден е по-дълъг от една година на Венера – Един ден на Венера трае 243 земни дни, а една година – 224,7 земни дни. Освен това, вместо от от запад на изток, Венера се върти от изток на запад.
3. Луните на Земята – Да! Всъщност нашата планета има поне 3 естествени спътника. Естествено – никой от тях няма размерите на Луната и в повечето случаи те са невидими с просто око. Другите земни луни са астероида Круитни, 2016 HO3 и J002E2.
4. Единствената буря с ъгли – В 99.9% от случаите бурите имат спираловидни или кръгли форми. На Сатурн обаче се намира единственото познато изключение – буря с правилна шестоъгълна форма. Учените твърдят, че изключително нетипичните форми на бурята-хексагон се дължат на сложна система от симетрични ветрове.
5. Атмосфера от 100% кислород, която не става за дишане има Ганимед – най-голямата луна в Слънчевата система.
 
05.04.2024 – БЪЛГАРИТЕ – ВЕЛИКИЯТ КОНЕН НАРОД
Програма за деня:
Ще посетим Конна база Алая и Мери във Владая. В горската местност ще имаме възможност да яздим коне, да ги наблюдаваме и храним.
Следобед ще посетим Владайски манастир “Света Петка”, където ще се запознаем с историята на манастира и ще можем да запалим свещичка за здраве на цялото семейство.
Конят е органично свързан с българина. Tой заема значима част в историята му, а от някои древни български племена е бил почитан и като свещено животно. Неслучайно стари китайски източници тълкуват името на рода на българските владетели Дуло, като род на бойните коне. Конят е в гените ни и днес, защото е силен символ и за славяни, траки и прабългари – планински народи, които са имали огромна необходимост от такъв верен приятел.
Работно време от 08:00 ч. до 18:30 ч.

Цената за деца, които са ученици на “Веди Макрина” Ботев е 120 лв.

Краен срок за записване: 25 март 2024 г.
 
За външни ученици (деца, които през учебната година не са ученици на “Веди Макрина” Ботев), цената е 290 лв.
На 03.04 и 05.04 ще пътуваме с организиран транспорт и в тези дни ще очакваме децата да са в 9:00 ч. в центъра.