Димo Спасов : Скаутските занимания са градивни за децата

Димo Спасов : Всичко градивно, което децата виждат, играейки на компютъра, могат да изпитат на живо със скаутските занимания

Димo Спасов вече се познава с част от приключенците на „Медиа” Ботев и няма търпение да се запознае с новите деца на еднодневните екскурзии, които се организират всяка седмица това лято. Поискахме сам да ни разкаже малко повече за себе си и за очакванията си:

Как реши да се занимаваш със скаутско водачество на деца?

Един скаут-водач има възможността да предаде всичко, което знае, на децата и да им покаже алтернатива на стоенето пред компютъра. Аз от малък обичам природата и не съм изпускал възможност да съм навън, да опитвам нови неща, да опознавам…искам и децата, които идват при нас да видят същото – красотата на природата, чистия въздух в планината и многото възможности за игри и забавления.

Кое е любимото ти скаутско правило?

„Скаутът е приятел на всички и брат на всеки скаут” т.е. да се уважава групата…и това да се пази природата, разбира се.

Това ли е основното, на което се опиваш да научиш децата?

Да, на отборно мислене и те сами се убеждават колко е важно то. Веднъж по една от пътеките имаше паднало дърво. Няколко деца се опитаха до го преместят и не успяха отначало, но като се включи цялата група, успяхме да го преместим и те сами видяха колко е важно да сме задружни.

На какво друго ги учите?

Искаме те да видят природата със собствените си очи, но и да си използват и фантазията…учим ги как се лови риби със собственоръчно направени въдици, как да правят заслони, храна, лъкове, как безопасно се пали огън…как да си помагат, ако някой пострада, как да прилагат първа помощ…всичко, което трябва да се знае.

Какво трябва също да знае едно дете, за да се справя в динамичната информационна среда в днешно време?

Това е доста компонентно – всеки човек е строго индивидуален, зависи от родителите, средата…по-скоро бих казал, че е много важно родителите да следят интересите на децата, от какво те се интересуват при всичката тази информация и възможности, и да им помагат да се развиват в посока на това, което самите деца искат.

Променят ли се децата като излязат извън града?

На повечето деца им е чуждо да са на толкова  открит терен, без познатото да е на две крачки от тях. И да, сред природата те усещат свободата и енергията по различен начин – готови са да научават нови неща, откриват или преоткриват една нова вселена.

Успяват ли по-буйните деца да си задържат вниманието и да изпълняват общите задания?

Да, те пак са активни, но по друг начин – позитивно активни – не са толкова агресивни едно към друго, а при смяната на средата общуват повече помежду си и заедно се изправят пред предизвикателствата на новото и различното за тях. Пък и виждат, че някой говори на техния език, виждат отношението…за тях по-важна е емоцията.

Може ли да се каже, че скаутството е „модерно занимание” и последствие ли е то от постепенното отдалечаване на „градските” деца от природата?

Хората като цяло леко са изгубили връзката си с природата, особено тези в големите градове – водят децата само наблизо или в мола – типично за 21-ви век…а планината – тя те зарежда, както са казали: „Планината ражда хора” и това правим ние – модерно или не, срещаме децата с природата, показваме им, че могат да правят толкова интересни неща, които виждат в някои игрите на компютъра, но тук е напълно реално – строим заслони, правим лагери, организираме отборни игри, прекосяваме гори и реки, търсейки съкровища.

Какви са очакванията ти за това лято с децата?

Малко със закъснение се включвам. Очаквам „разгъване” на дейностите – още повече възможности как да сме интерактивни с природата, нови физични експерименти – ще им покажем как и защо се случват някои процеси, закон за гравитацията…също ще наблегнем и на дървесните видове и залесяването на гората – идея, която между другото дойде от децата –  по време на един от предишните ни изледи имаха в менюто праскови и те бяха много ентусиазирани като им казахме, че от костилките им могат да поникнат истински дръвчета…

И още толкова много интересни дейности сме им замислили, че не знам за колко ще ни стигне времето. Важното е да ги срещаме с природата, защото това е начин да бъдеш пълноценен и да бъдеш себе си.

Очакваме Ви!

За информация и записване:
тел: 02 931 46 92;0878 707 593
гр. София, ул. “Отец Паисий” 53