Екскурзия до пещера Леденика и Черепишки манастир

Скъпи приятели,

В рамките на пролетната ученическа ваканция Образователен център “Медиа” Ви кани да подарите на Вашите деца едно интересно и образователно приключение. На 7 април ще посетим пещера “Леденика” и Черепишкия манастир – едни от най-предпочитаните забележителности в исторически и географски аспект.

От какво се е вдъхновил Вазов, за да напише едни от най-красивите си творби? Защо манастирът носи това име? Това и още много интересни факти ще научат децата в това споделено преживяване.

Разбира се, няма да минем и без весели игри! 🙂

За подробна информация и записвания можете да се обърнете към най-удобния за Вас филиал:

Филиал “Ботев”
ул. “Отец Паисий” 53
тел: 02 931 46 92
моб: 0878 707 593
Филиал “Младост”
Младост 3, ул. “Бъднина”, бл. 321Б
тел: 02 874 77 74
моб: 0878 707 595
Филиал “Витошка”
бул. “Витоша” 100
тел: 02 954 48 98
моб: 0878 70 75 91

 

*Офертата включва:

– Транспорт София – Черепишки манастир – пещера „Леденика“ – София

– Посещение на резерват пещерата „Леденика“ и Черепишки манастир

– Забавни игри и награди, съобразени с възрастта на децата

– Застраховка злополука

*Тръгването ще се осъществява от най-близкия и удобен за Вас филиал на „Медиа“.

 

* * *

А за Вас, скъпи родители, тайничко споделяме отговорите на някои от въпросите:

Пещерата „Леденика“ е разположена на 16 км от град Враца, на територията на природен парк „Врачански Балкан”. Името си Леденика носи от ледените сталагмити,
сталактити и сталактони, които се образуват през зимата в началото близо до входа. В пещерата има малко, немного дълбоко синтрово езеро, което според едно поверие изпълнява желанието на всеки, който потопи ръката си в него.
Леденика отваря врати за посетители през 1961 г., а през 2005 г. инфраструктурата й е изцяло обновена. В нея живеят 53 животински вида, сред които и насекомото Светломразец, което се е адаптирало толкова добре към тъмнината, че ако излезе на светлина, умира.

Черепишкият манастир “Успение Богородично” е свързан с историята на средновековния “Коритен град” съществувал в близката местност “Ритлите”. Според легендата
манастира е получил името си от белеещите се кости на загиналите войни, останали след битката на цар Иван Шишман с османските нашественици, състояла се в района. В края на ХVІ в. свети Пимен Зографски (български зограф, книжовник и храмостроител) възстановява манастира и го превръща в книжовно и духовно средище. В манастира през 1612 г. е изработено и прочутото „Черепишко Четвероевангелие” с позлатен обков. В светата обител е оформен кът на народния поет Иван Вазов (1850 – 1921 г.), който на това място се е вдъхновявал за много от своите творби, сред които „Дядо Йоцо гледа” и „Една българка”.